Wednesday, February 2, 2011

Raya cina, Cuti, dan Bank

Wah2 lama gak aku da tak update blog.

Minggu neh cuti panjang. Kepada semua kengkawan yang menyambut..aku nak ucapkan HAPPY CHINESE NEW YEAR!! Hope that this new year will bring more prosperity and happiness.

Wah2 ucapan mcm ape jek kan..hahaha..

Takde banyak aku nk update pun. Cuti panjang kali ini akan di habiskan di Penang jer pun..tak gi memana. Makcik2 aku turun dari Ganu. So, we spent time together la. Hahaha...

Aku sebenarnya nk citer pasal sesuatu yang baru berlaku kat aku tadi. Betul.baaaaru je tadik..

Aku call call center satu bank neh..kita panggey Bank C la k..hehehe..

Aku call depa sebab aku nk cuba bayar housing loan aku online, tapi dia asek kuar General Transaction Error. Aku dok bayar benda2 laen boleh lak...benda neh ja takley2 nk bayar. Dah berapa bulan da..baru bulan neh aku rasa mcm nk komplen. Bukan apa..takkan tiap2 bulan aku nk wdraw duit dna pegi deposit kan. Aku lak da serik nk guna Bank C ni punya deposit machine. Bukan apa..ada skalik ari tuh..aku nk bayar, duit aku sangkut..dekat 2 minggu wohh baru clear. Da la aku nk bayar housing loan aku..so sangkut tuh..aku kena la late payment penalty..tp dont worry of course la aku mintak waiver kan..hehehe..

Okeh2 bukan nk citer pasal tuh..berbalik ke cerita asal..bila aku call..org tu pun check2 la then suro aku try2 skalik lagik..eh bukan skalik..2 kalik kot. Lepas2 try tuh..dia suh aku tunggu kejap dia nk check something. Pergh berjinggut gak la sementara aku leh nk ckp ngan dia. Lepas tuh dia tanya aku dan perbualan kami lebey kurang seperti berikut..

Pegawai: Cik bukak akaun ni dulu di cawangan mana?
Aku: (hampir tergaru2 kepala..seb baek dlm telefon sambil berfikir2...aku bukak akaun neh time aku nk masuk matriks dulu..tapi tak ingat kat mana lak..) Erm..Seberang jaya kot..
Pegawai: Seberang Jaya? Cik masih tinggal di kawasan yang sama ke?
Aku: Ya
Pegawai: Kalau macam tu, cik kena pegi ke bank tersebut dan mintak dia update maklumat cik.
Aku: kenapa?
Pegawai: Di sini ada rekod yang cik pernah kehilangan buku akaun. Jadi, sebab tu cik punya transaksi untuk membayar housing loan secara online disekat.
Aku: huh? benda2 lain boleh je bayar?
Pegawai: Dekat sini dia tulis untuk housing loan je yang restricted. So, cik kena pegi bank cawangan Seberang Jaya untuk suruh mereka update maklumat mengenai "Condition Code" yer.
Aku: Itu jer? Lepas tu settle? em..ok la..
Pegawai: Ok. Trima kasih..

HUH?? hahaha hgpa paham dak? aku maseh lost bila yang aku buat report aku hilang buku akaun pun aku tak hengat..sehengat aku..tak penah lak..hahaha...whatever..nantikan cerita aku pegi bank lak yer..(em..bila nk pi eh...huhhuhuh)

SENGAL!!

3 komen:

Jun Khalid said...

Mase nk msuk matriks ek??mcm tau jek bank ape.. Hehehe...

de_are_na said...

hahaha...tahu takper..ahaks! jgn risau..konfem bukan bank ko..haha

Sandokhan said...

hooihh..lama betoi hang raya cina..siap cuti tulih blog lagi tuh...hahahaha...