Monday, November 22, 2010

Adik aku GRADUAN TERBAIK!!

Smalam, kitorg satu family berada kat Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu. Sebab, adik lelaki aku, Hadi, ada majlis konvokesyen di sana.

Seawal 7.15pagi kami kena berada di sana sebab adik aku kena amik jubah and also ada registration. So, dalam kul 6.30pg kami da kuar dari rumah maklong aku...untuk gerak ke Taman Tamadun Islam tuh...

Sesampai jer kat sana, kami pun jenjalan n melawat kawasan... Kami pun tunggu la kat situ sebab takley registration lagik...awal sangat...kaunter lum bukak. Lepak2 kat situ..Hadi pun jumpa kawan dia la..dok calling2 la..aper la..biasa ar kan..diorg sesama sendiri pun..konpem lama da tak juper kan...sesambil tuh..aku, yayah, mak n abah..lepak2 jer la..

Then lam 7.15pg la kot..diorg bukak pintu untuk graduan masuk and register. Hadi pun masuk la untuk amek jubah n register skalik. Mak n abah lak..lam kul 8pg tuh buleh masuk ke dewan...tinggal la aku n Yayah dok jenjalan. Diorg ada sediakan bilik untuk tayangan luar ar konvokesyen tuh. Aku n yayah pun kononnya cepat2 la pegi nk booking tempat duduk yg best. Dah dapat tempat duduk, kami pun duduk la...tappi masa tuh cam awal sangat...diorg takde tunjuk aper2...so mmg agak bosan la menunggu di situ...uhuhuhu...

At last, aku n Yayah decide nk jenjalan. Kami pun bangun dr tempat duduk yg best tuh...n jenjalan (ngantuk giler duduk lam tu n takde tgk aper2). Kami gi kat kete n makan kuih2 yg kami beli untuk breakfast tadik. Lepas breakfast, kami pun jenjalan la kat kdai2 keliling tuh...dok tgk2 la kononnya..bunga mana nk beli untuk Hadi.

Lepas tgk2 bunga tuh, kami pun berlegar2 depan dewan...dengan target, nk cuba masuk dewan gak..nk tggk gak dari dalam..hahaha...Kul 9 pg, VIP pun sampai la...so depa pun pukui la kompang, arak VIP masuk. Then aku n Yayah pun gerak la ke khemah tayangan tuh...tapi bila pegi..cam da penuh n bila pi depan pun...tak nampak sangat pun rupa2nya...isk isk..sedey2..

Aku n Yayah pun patah balik ke pintu depan dewan tuh...kami berjaya la masuk gak..bukan kami ja..ramai lagik...hehehe...ala..masuk2 tu pun..blah sana dewan tuh rupa2nya kosong lagik..tade org pun..cheh..takde la rasa bersalah sangat...

Dengan excitednya ...kami pun tunggu la Hadi dapat diploma dia..dia lak kena lead dia punya course, so dia dok depan skalik ar...hurm..bangga ar aku ngan adik aku sorg neh...huhuhu...best2..lepas tuh lak..lastt skalik lepas sumer org da amek, ada lak anugerah graduan cemerlang..pergh...adik aku dapat gak..dia GRADUAN TERBAIK JMTI (kolej dia). wah2..lagik bangga...

Apapun, point utama aku kat sini...nak ucapkan TAHNIAH kepada adik aku sorg tuh...smoga lepas2 neh dia akan terus berjaya di masa hadapan...skalik lagik.. CONGRATULATIONS!!!

video

Monday, November 15, 2010

Kenduri Patty - 30102010 (Part 2)

OKeh..aku nak sambung pasal Kenduri Patty...em..takder aper sangat nk citer...alhamdulillah sumer berjalan ngan lancar (ada la isu sikit2 tp alhamdulillah sumer settle)...

Sila la tgk video neh yg aku da buat khas untuk pengantin...hahaha..khas ke? takde la...testing skill aku ja neh...maklum la..baru2 blaja...

Raya, korban dan lembu~

Ada beberapa cerita yang aku nk story kat sini...isk isk (cerita...lepas tu story lak...mcm ada beza ja kan? hahaha).

Aku skang neh kat ofis..huhuhu..kantoi lak kang..saja ja..mengambil mood sempena hari isnin neh kan...mcm orang kata..Monday Blues kan...hehehe...

Tak ada apa sangat yang aku nk tulis hari ni...ehehe..

Dua hari lagik da nak raya...walaupun Raya Haji ja kan...abah aku wat korban tahun neh...so pagi raya tuh..lepas2 solat raya..abah aku, adi ngan member2 dia akan gi ke masjid...(bukan apa..kalo korban...kena bawak dua helper...tp sebab abah aku ada sorg ja anak lelaki...kena la bawak kawan adi sorg...untuk tolong...).

Erm...Raya Haji neh jugak di kenali sebagai raya korban...sebab apa? sebab pada raya haji kebanyakan orang akan membuat korban...iaitu penyembelihan lembu...ada cerita di sebalik tuh...tapi aku tanak la citer kat sini..sebab aku rasa ramai org pun tahu crita asal penyembelihan lembu neh...

Aku nk citer satu pengalaman aku waktu skolah dulu...skolah menengah...waktu tu..skolah haku ada wat Sambutan Korban ar...then diorang wat sembelih lembu depan skolah...ada la beberapa ekor lembu..kitorg wat korban tu..join skalik ngan org2 kat taman perumahan sekeliling tuh...agak meriah gak la..

Macam biasa la..kitorg ramai2 pun berkumpul la kat luar...tgk2 penyembelihan lembu tuh...memandangkan skolah kami ni ppuan sumer...so ustaz2, orang area perumahan tuh ngan anggota RELA yang dok wat tu suma...kami neh tolong part2 potong daging, cuci and masak memasak ja...

Tahun tu ada berapa ekoq lembu ntah..aku pun tak ingat sangat....dalam dok syok tgk sekoq lembu tu nak kena sembelih...tetiba..ada lembu yg kena ikat kat pokok tuh...dia punya ikatan terbukak...pergh..dengan dahsyatnya lembu tu bertempiaran larik...dia larik2 pusing sket kat situ...then dia terus larik pergi arah Persiaran Gurney...kitorg tgk da gelak2 pun ada...saspen pun ada...


Anggota RELA ngan naek trak depa tuh...pi la carik...punya la dok carik...rupa2nya lembu tu dok lepak2 kat Gurney...hahaha..depa berjaya gak tangkap lembu tuh...n bawak balik ke tempat penyembelihan...sampai2 je..trus depa sembelih lembu tu dulu...takut2 dia larik lagi...hehehe..

Itu antara pengalaman sambutan korban kat skolah ar...ada banyak laigk (maklum la..5 tahun skolah sama kan...heheh). Ada satu tahun tu...kena potong daging...pergh...satu badan bau lembu...lepas2 potong daging tuh...aku tak makan wehhh daging yg diorg da masak tuh...ntah naper..rasa tak lalu...bukan aku sorg...aku n beberapa member aku ar...then balik nek bas hari tu...hahaha..memang member2 bengang jek...bau lembu...ahaks!!

Okay2 len kali aku story lagik k....

Apapun...aku nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada rakan2 dan semua yang mengenali diri ini...


Friday, November 12, 2010

Kenduri Patty - 30102010

Oih...da lama aku tak post kat blog haku neh....last post haku 2 November 2010...huhuhu...

aku ada banyak benda nk story cuma takder masa nak story...hahaha...okeh2 kita mula  ngan citer pertama dulu k...

30 October ari tu aku dan famili aku (kecuali Yayah) balik Terengganu...sebab kezen aku kawen..kezen aku neh lelaki...so blah ppuan tu da lepas da 10 Oktober...

Mesti korang rasa jarak jauh sangat kan...huhuhu...bukan apa..setelah di tolak tambah...pikir punya pikir..mengambil kira suma org...30 OKtober tu la baru suma org free...seb baek gak..kalo tak tu..silap2 tak kenduri kezen aku tuh...hahhah..

Kenduri tu Hari Sabtu...kami satu famili balik hari Jumaat...usaha la kami tanak balik awal2...nk lepak2...konon tanak wat keja banyak ar..sebab tu balik lewat...hahaha....smpai jek Jumaat petang tuh...huhuhu...baru pasan..kami antara yg terawal sampai umah MakLong aku tuh..huhuuhu...

Sampai2 tuh..terusss jek aku duduk (ngan galas beg lagik neh) ngan kezen aku yg ppuan, Na...dok packing goodie bag..giler la..1500 beg..huhuhu..buleh tahan gak ar banyaknya...Disebabkan tak cukop tenaga kerja..(yg ada mmg kezen aku yg ppuan 2 org ja...Yus ngan Na - Na pun baru balik dr KL pg tuh..huhuu) Adi pun kena la tolong..kami beli bunga teloq dari Penang..so sampai2 tuh seb baek teloq da siap rebus...so Adi pun kena wat bunga teloq tu la...bih bunga teloq lam net n ikat...hehehe...seb baek dia ngan penuh sabar wat tuh...seb baek gak la...mak aku tolong dia sikit2..



Bukan tuh ja...abah aku pun kena wat keja...hehehe..abah aku dok packing mufin lam plastik...nk boh lam goodie bag...huhu...lepas siap suma goodie bag n bunga teloq...kami teruskan ke fasa kedua dan ketiga...



Aku, Yus ngan Na kuar petang tuh..tau dak pasai apa...baru nk order kek pengantin..brapa banyak kedai kami pi..satu pun tamo trima tempahan...yer la..mana la sempat kan..dekat sangat da..nk tempah hari ni...nk amek esok..huhuhu..selepas pegi beberapa kedai..kami pun pasrah...kami amek ja kek yg da siap...cuma suh tulis..n amek esok pagi..

Lepas tuh kami pi lak cari pinggan n cawan plastik untuk rombongan pengantin ppuan nk guna kat homestay depa...nk pi Giant atau Mydin...giler lah punya jem..mmg beratur dari depan simpang lagik...lum nk cr parking lagik tuh...huhuhu..last2 kami kona balik..patah balik...gi beli kat Sabasun jek..huhuhu...itu pun ramai org...tp aku tunggu lam kete jek...leh tunggu depan kedai...

Sementara itu..huhuhu kat umah lak..abah, Adi ngan PakLong aku dok wat keja2 meng'clear'kan rumah...huhuu...masa kami sampai tuh..mmg tak nampak gaya langsung la mcm umah tu nk kenduri esok...cuma sebab ada khemah kat luar ja...dalam umah...huhuhu...mmg mcm tak prepare langsung...

Habis suma barang dalam umah da clear...meja2 makan suma pun clear...kami pun da balik...baru cam settle...tp rupa2nya tak settle lagik...Kami kena wat bilik pengantin lak..baru nk pasang cadar...baru nk cari bantal peluk...baru nk pasang langsir...yg best nya...tgk2 tak cukup tempat sangkut tuh..so nk kena ekjas2 sket...then dok settle sket pasal satu dinding yg menjadik kontroversi...huhuhu...seb baek ada kain leh wat cam langsir...kalo dak...mmg nampak dinding asbestos yg tak bercat jer la...huhuhu

Langsir kat pintu bilik pengantin terlalu LABUH...sebab ukur dari tempat laen...bila pasang railing curtain tuh gi pasang bawah giler...so menyebabkan langsir tuh labuh giler...


Dengan gayanya...mak aku ekjas langsir tuh...pergh...jahit langsir tuh yg dah tergantung...tak turunkan lak tuh...hahaha


lepas siap2 suma..aku mmg da kepenatan..trus tido...

Hahaha...nanti2 aku sambung lak pasal apa yg jadik wattu kenduri tu k..banyak tragedi...

Tuesday, November 2, 2010

Radja - Terus Terang

Lirik Lagu Radja Terus Terang

jangan pernah kau katakan woo woo
bahwa cintaku terlarang woo woo
karna tak ada yang tahu
arti cinta sesungguhnya

cinta datang dari tuhan woo woo
yang tak mungkin ku hindarkan woo woo
karna aku manusia
yang pastinya butuh cinta

reff:
kepadamu aku terus terang
bahwa aku memang masih sayang
demi kamu aku relakan perpisahan

hanya aku yang aku sayang
bersamamu jiwaku melayang
demi kamu aku relakan perpisahan

cinta datang dari tuhan woo woo
yang tak mungkin ku hindarkan woo woo
karna aku manusia
yang pastinya butuh cinta

repeat reff

cinta datang dari tuhan woo woo
yang tak mungkin ku hindarkan woo woo
karna aku manusia
yang pastinya butuh cinta

repeat reff

ooo perpisahan

cinta datang dari tuhan