Wednesday, August 3, 2011

Bersyukurkah kita?

Kenapa kadang2 manusia tak pernah bersyukur?

Aku pelik kadang2 tu..bila orang sentiasa mengharapkan sesuatu balasan untuk apa saja yg mereka buat..
Kenapa kita tak boleh buat dengan ikhlas tanpa mengharapkan apa2 balasan..?

Macam bonus contohnya..mcm kompani aku bagi bonus ikot performance masing2..so memang bonus tu berbeza2 la kan..ada yg 1 bulan ada 1.5..ada 2 atau even 3 bulan..
So biasa la..tabiat manusia kan..mesti la sibuk2 tanya..eh dapat brapa..dapat brapa..
Tapi bila orang bgtau...dan org tu lebih dari kita..kita lak konon nak sedih la..sakit ati la..kan?

Bagi aku..kita kerja dengan ikhlas..sepatutnya apa saja gaji yg kita dapat tu dah cukop..bukan apa..kita mmg kena buat yg terbaik pun kan sebab kita da dibayar gaji..cuma..mmg la..adat manusia kan..kalo kita tahu kita dapat bonus..kita keje kuat lebey sket la..hurm ntah la..

Bukan apa..bila aku dengar ada yg tak puas hati la..ada yg rasa dia layak dapat banyak lagi la..sedangkan dia da cukop tinggi da bonus dia tuh..tapi dia nak gak lagik tinggi..sebab tu aku terpikir...kadang2 kita ni tak bersyukur...kalau dapat sebulan pun..dah cukup bersyukur da..alhamdulillah..bukan aper..kalo kompeni kita tamo bagi pun..kita nk kata apa kan? gaji bulan2 da dapat tak pernah lewat tak pernah miss...bukan kita da patut rasa bersyukur ka?

Hahaha..apa saja laaa aku membebel di waktu lunch hour di bulan puasa neh..

Aku rasa..kita patut bersyukur ngan rezki yg kita dapat...kalau kita da kerja rajin2 tapi kita dapat sikit bonus..maknanya rezki tu bukan hak kita...Kadang2 tuh..kalau kita dapat pun duit tu...tapi kalau da bukan rezki kita..mesti duit tu akan pergi nyer la..

Bersyukur lah dengan rezki yg kita dapat...setiap yang berlaku..pasti ada hikmahnya..

6 komen:

intan Norafzan said...

hy2 !
biasalah tu, nama pun manusia mmg tak pernah bersyukur dengan apa yg ada. Kalau kaya, nak kaya lagi.tak gitu?
the best to teach this kind of ppl is by ignoring them.hahah!!!
Selamat berposa bebeh

Sandokhan said...

cerita bab-bab bonus nie, memang buat aku syahdu. Mata aku dah start berkaca dah nie. Bonus aku tak pernah dapat...HUWAAAA!!!

de_are_na said...

intan: thanks..slamat berpuasa gak..

zaryl: alahai..bersukur la hg ada keja n dpat gaji halal...dari tadak langsung kan?

diyana Farid said...

biasaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. compare compare nih.

zie said...

I miss the bonus this time - tapi I feel you Diyana, sepanjang 7 tahun kat sana , ada tahun dapat banyak sampai 6 bulan, ada tahun dapat 2 minggu aje - memang sedey sampai nak bakar office pun ada. Ha ha ha...

Tapi 2 minggu bonus tu la yang banyak mengubah Zie, yang menjadikan Zie sekarang nie.

Hidup ni bak roda, kengkadang kita kat atas, and kadang2x kat bawah, in terms of performance, sometimes kita rasa kita patut deserve better, and sometimes kita terkejut dengan apa yang kita dapat - sebab banyak sangat - tapi apa-apahal pun, kita harus bersyukur and redha.....

Stay strong ya girl - I know you can make it to be a First malay Director in penang nanti....

de_are_na said...

zie..first malay director in Penang? ahaks!! tak kot..

skarang2 neh pun..ngah mencari2 peluang2 lain untuk di cuba..bukan apa..terasa perubahan sket kat sini skang neh..so..mcm kurang gemar..hahaha..

dont worry, as at now..it is still a tought..not yet executed.. =)